Д-р Елеонора Стаменова е възпитаник на  Медицинския факултет към СУ

...
Д-р Елеонора Стаменова е възпитаник на  Медицинския факултет към СУ
Коментари Харесай

Д-р Елеонора Стаменова: Грипната пневмония може да се развие още в първите 48 часа от началото на инфекцията

Д-р Елеонора Стаменова е ученик на  Медицинския факултет към СУ “Св. Климент Охридски ” в София. Завършва медицина с отличен триумф. Специализира пулмология и фтизиатрия в УМБАЛ “Св.

Анна ” в София.

Научните й ползи са ориентирани най-вече към редките белодробни заболявания – идиопатична белодробна фиброза, муковисцидоза, първична белодробна хипертония и прочие Особен интерес съставляват проблемите, свързани с тютюнопушенето и последствията върху здравето, методите за битка и отвод.

Член е на фондация INSPIRO. Лекар е в Медицинския център INSPIRO в София. Редовен докторант е към Медицинския университет в София.

Невинаги грипът води до пневмония, само че тя е едно от честите затруднения вследствие на вирусната зараза при деца, възрастни, хора с хронични заболявания. Какво да е държанието на пациенти с грипна пневмония поучава експертът по белодробни заболявания доктор Елеонова Стаменова. 

- Д-р Стаменова, по какъв начин се популяризира грипът?

- Грипните вируси се популяризират най-вече посредством дихателни аерозоли, съдържащи вируса, при непосредствен контакт сред инфектиран притежател (болен или без клинична изява) и здрав човек. Следователно дейностите, ориентирани към ограничение предаването на КОВИД-19, които добре познаваме, ще бъдат ефикасни и против предаването на грипните вируси. Изводът е, че „ стягането “ на противоепидемичните ограничения би лимитирало ранното разпространяване на грипа.

При над 20% от инфектираните с грип се следи коинфекция с различен респираторен патоген, която в някои случаи може да се окаже съдбовна за пациентите, изключително от рисковите групи.

- Може ли да има белодробни провали след грип?

- Да, може! Най-сериозното затруднение е пневмонията. Грипната пневмония може да се развие още в първите 24-48 часа от началото на инфекцията. Затова при утежняване в положението незабавно би трябвало да се потърси доктор. Тя доста постоянно протича с обособяване на кървави храчки и повишение на температурата до 39-40 градуса. Кървавите храчки са израз на насложена бактериална зараза. При възрастни хора и с съпътстващи болести тези признаци не трябва да се подценяват, тъй като доста постоянно грипната пневмония приключва съдбовно.

- Кои са най-честите затруднения от грипната пневмония?

- За разлика от другите респираторни инфекции, грипният вирус постоянно протича с затруднения. Едно от най-сериозните затруднения е развиването на грипна пневмония, която води до дихателна непълнота

Освен белодробните затруднения се следят отити, ангини, менингит, перикардит, миокардит, миоперикадит, диария и други По предписание, тези вторични инфекции се следят най-вече при имунокомпрометирани хора – възрастни пациенти над 65 години, такива с съпътстващи болести – диабет, сърдечносъдови и хронични белодробни заболявания, първоначални и вторични имунни дефицити и други

- Предотвратими ли са тези затруднения и по какъв начин?

- Усложненията са предотвратими с навременно лекуване и дисциплинираност от страна на болния. Необходимо е да си останем у дома. От една страна, с цел да предпазим близките, от друга – с цел да дадем опция на организма да се оправи с вируса по-лесно. Необходимо е да имаме задоволително сън, постелен режим, да се одобряват течности – чайове, сокове, вода. 

За предотвратяване от грип е значимо да се лимитират и/или заобикалят контактите с заболели, прецизна персонална хигиена: измиване/дезинфекция на ръцете, закриване на устата и носа при кихане и кашляне, да не се допират очите и лицето с ръце, постоянно проветряване на пространствата, използването на защитна маска също е уместно.

- Каква е разликата сред вирусна и бактериална пневмония и към коя принадлежи грипната пневмония?

- Разликата сред двата типа пневмония е типът на причинителя. Вирусната се предизвиква от вируси, а бактериалната – от бактерии. Друга основна разлика е клиничното протичане. Наблюдава се и друга корелация в лабораторните проучвания. Много често и двата типа пневмония се развиват редом

Например вирусна зараза е причина за наслагване на бактериална коинфекция. Грипната пневмония е образец за вирусна пневмония, тъй като се предизвиква от вируси – семейство Ортомиксовируси. Три типа от общо петте в това семейство заразяват хората – грипен вирус А, В и С. Не единствено един-единствен вирус или негов вариант взе участие в инфекцията. Възпалението може да стартира с един, само че даже вътре в клетката частите на вирусния геном могат да се рекомбинират в нови варианти и те надлежно да станат част от възпалението.

- Как се ръководи грипът при пациенти с предшестващи респираторни болести?

- Пациентите с хронични белодробни заболявания са по-лесна цел за грипния вирус. Те не би трябвало да стопират назначената им инхалаторна терапия и от близко да бъдат следени от пулмолог. Очаква се най-честите усложения да бъдат белодробните и точно този вариант ще доминира у нас. При неповлияване от лечението е добре тези пациенти  да постъпят за болнично лекуване. При тях противогрипната имунизация би трябвало да стане наложителна. 

- Каква е ролята на противогрипните ваксини?

- Противогрипната имунизация на рисковите групи и здравните служащи би трябвало да бъде главният фактор на ръководството на сезонния грип. Въпреки че това се предлага и от СЗО, равнището на имунизацията измежду високорисковите групи и здравните служащи и у нас е ниско и постоянно надалеч под целесъобразните 70%. От няколко години насам хората над 65 година имат право на безвъзмездна противогрипна имунизация. 

За всяко вирусно заболяване най-хубавата профилактика е имунизацията. Най-добре е противогрипната ваксина да се сложи до края на октомври, само че даже да бъде поставена до края на декември, ще успеем да изградим имунитет и да посрещнем грипната вълна защитени. Хубаво е да се сложи на пациенти над 65-годишна възраст, както и на тези с злепоставен имунен отговор. Важно е да се означи, че и грипната ваксина не защищава на 100% от заразяване, само че пази от тежко боледуване, затруднения и гибел.

- Каква бе честотата на пневмониите в резултат на грипа преди КОВИД пандемията?

- По данни на СЗО годишно 1 милиард души боледуват от грип, от които 3 до 5 милиона се смятат за тежки случаи (особено при деца, възрастни хора и при имунокомпрометирани) и водят до 290 000 – 650 000 смъртни случая годишно. Така безспорно, даже в сянката на коронавирусната пандемия, лекуването на грипа и предотвратяването на неговите затруднения остават основен приоритет за публичното здраве. При възрастните пациенти честотата на пневмонии в резултат на грип е към 15% от инфектираните.

- Какви са упованията Ви за тазгодишния грип и последствията от него?

- Никой не може да предвижда какво ще се случи през настъпващия сезон. В най-хубавия случай ще се повтори обстановката от последните две години със слабата интензивност на грипа, а съгласно най-лошия сюжет може да се следи лавинообразна грипна зараза, която най-вероятно ще бъде в края на януари и началото на февруари. 

Мария ИВАНОВА

Източник: lifebg.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР